Livet på UHR

Hvordan er livet på UHR og hvad sker der egentligt udover undervisning?

Hverdagen

Vi gør, hvad vi for at skabe en varieret og afvekslende rytme i hverdagen – både i undervisningen og i fritiden. Dagligdagen er i høj grad præget af frihed og ansvarlighed, da dette hænger sammen på en højskole.

Undervisning og fritid

I hverdagen vil du ikke opleve noget skarpt skel mellem undervisning og fritid. Vores undervisning og de mange kreative værksteder lægger op til at arbejde videre med fagene udenfor den egentlige undervisningstid. For aktive elever er en højskole aldrig lukket ned – heller ikke i weekenderne. Weekendernes fester, undervisningstilbud og aktiviteter anser vi for at være en vigtig del af et højskoleophold.

Undervisningen og livet på UHR bygger du selv op og er på den måde hele tiden beskæftiget med noget der interesserer dig. Du kan læse mere om fagvalg og fagenes opbygning på siden fag.

Fritiden byder på mange muligheder for at engagere sig i sine interesser og venskaber – lige fra lærernes tilbud om aftenundervisning til egne initiativer. 

Morgensamling

Hvor der er lys og sang, er der højskole. På hverdagene er der morgensamling hver morgen. Vi synger en morgensang og en lærer eller en elev præsenterer kort et aktuelt emne til eftertænksomhed eller morskab.

“…som godt begyndt er dagen godt fuldendt, og lige liflig er dens aftenrøde.”

(N.F.S. Grundtvig)

Maden og økologi

Vores køkken står for god, sund, varieret og velsmagende mad tilberedt af årstidens råvarer – altid et lækkert indslag i hverdagen. Køkkenet bager selv alt brød og tilbereder så vidt muligt også alt maden fra bunden. Efter hvert måltid hjælper et hold af eleverne med afrydning, opvask, oprydning osv.

Der serveres:

Morgenmad
Formidagservering Varm frokost
Eftermiddagsservering
Aftensmad – både kolde og lune retter
Aftenservering

I weekenderne serveres der brunch, mellemmåltider og varm aftensmad. Alle måltider fungerer som buffet.

Det er muligt at vælge vegetarisk. Er du allergiker eller er der andre kosthensyn der skal tages, skal dette afklares med køkkenlederen – men dette vil ikke være noget problem.

Vi har opnået Det økologiske Spisemærke i Bronze, og det betyder at mellem 30-60% af vores mad er økologisk. Vi går efter sølvmærket, så vi kan få endnumere økologi på borderet. Vi syntes nemlig det er vigtigt, at vi som skole og spisested:
– beskytter natur og grundvand
– bruger færre tilsætningsstoffer
– støtter øget dyrevelfærd
– sparer på sprøjtemidler

Se UHRs smileys på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Weekenden

Weekenderne er jeres egne. Det betyder at du selv bestemmer, om du vil være på skolen eller om du vil hjem og besøge vennerne. Nogle gange sker der noget på skolen i weekenderne, men det er ikke obligatorisk at deltage, du er derfor velkommen til at tage hjem, så frem det er aftalt med din familiegruppelærer. Livet på UHR er ikke kedeligt i weekenderne.

Vagtlærer og vagttelefonen

Både i weekenden og udenfor undervisningstiden er det altid muligt at få fat på en vagtlærer. Denne vagtlærer har altid vagtmobilen på sig, du kan derfor altid få fat i ham eller hende, men overvej lige om det er nødvendigt, inden du ringer. Især om natten, lærerne skal jo også have deres skønhedssøvn.

Fester

Vi lægger op til, at I holder fester, når I er på skolen. Men det er på jeres initiativ. Det vil sige, at hvis du syntes der skal være fest, så er det med at gå i dialog med lærerne om det, og så kan vi tage en åben snak om det.

Vi prøver også at hjælpe jer med at få et festudvalg op at køre, som består en flok elever og en lærer, men igen det er op til jer som elever. Hvis ingen vil, så kommer der intet festudvalg. Så hvis du har vildt lyst til at skulle stå for en fest, få en temafest arrangeret eller hjælpe fællesskabsfølelse mellem eleverne på vej, så meld dig til festudvalget.

Caféaftener, diskofest, kaffeslabberas og meget andet er muligt – men det er op til eleverne at tage initiativ.

Ungdomshøjskolen ved Ribe | Skole Allé 1 | Vester Vedsted | DK – 6760 Ribe | Tlf. +45 7544 5004 | [email protected]