Hvad er en ungdomshøjskole?

12/01/2018

Hvad er en ungdomshøjskole? Hvad er det lige, man laver der? Hvad kan jeg få ud af det? Hvem går på en ungdomshøjskole?

Der opstår rigtig mange spørgsmål når der bliver sagt ungdomshøjskole, da mange i dag faktisk  ikke kender til det. Mange har hørt om en almindelig højskole eller kender nogen der har gået på en sådan. Men mange unge, forældre og selv UU-vejledere ved slet ikke at der eksisterer et tilbud som en ungdomshøjskole. Så hvad er en ungdomshøjskole?

Så derfor har vi lavet dette post, som vi håber giver er lynhurtigt overblik over de første spørgsmål, der dukker op når man siger ungdomshøjskole.

Hvad er en ungdomshøjskole?

Det er en højskole for unge mellem 16 – 19 år. Vi er en friskole og selvejede institution, der favner alment dannende undervisning til unger, der har et ønske om at fordybe sig i de kreative, teoretiske og praktiske fag. Her kan du finde dig selv, hvad du brænder for og hvilken vej du vil gå i dit liv. Under dit ophold på UHR er det muligt at få studie/uddannelsesvejledning. Det kan være svært at tage et valg til livet efter dit ophold, så brug vores vejledning. Det kan ruste dig til dit liv efter UHR og de valg du skal tage, samt hjælpe dig med at finde den vej der er rigtig for dig.

Lyder det ikke fint ;) Det er dog slet ikke så højtravende at gå på ungdomshøjskole som det måske lyder.

Hvad laver man på en ungdomshøjskole?

Du har stor indflydelse på, hvad din dag og dit skema skal indeholde. Det er en skole for dig, som ønsker at fordybe dig i kreative, teoretisk eller praktiske fag. Fag DU finder interessante. På UHR kan. Her kan du finde ud af, hvad du har lyst til, hvad du er god til og lære dig selv bedre at kende. Det handler ikke om hvad du vil være og lever af, men hvem du vil være og hvad du vil leve for.

Vi har udover 3 obligatoriske fag, 2 valgfag, som fylder en stor del af dit skema. Du kan derfor vælge de fag du finder mest interessante, og som passer til dig som person. Vil du lave musik og spille teater, så gør du det. Eller er det gaming det tænder dig? Eller vil du lærer mere om kunst og design? Der er fag, som passer til alle. Da du selv har så stor indflydelse på, hvad din hverdag skal indeholde, bliver det meget mere interessebåret at deltag i undervisning og hverdagen på skolen.

 • Drama
 • Kunst
 • Musik
 • Idræt
 • E-sport
 • Kok & Kokkerier
 • Body & Soul
 • Friluftsliv

De obligatoriske fag er fag, der danner dig som menneske. Det er fag, der ruster dig til livet, uddannelse og fremtiden.

 • Vejviser til Livet
 • Klar, Parat, Studiestart
 • Demokrati i Praksis

Men du har generelt stor indflydelse på, hvordan dit ophold på skolen skal være, både via faget Demokrati i praksis, men også ved at tage aktiv del i det liv, der er på skolen, festudvalget, elevrådet osv. Vi er lige som en efterskole, bare med en anden opbygning af vores skema, og med et andet mål for øje. Vi er trinnet mellem folkeskole og inden uddannelse, et trin man ikke skal være bange for at stå på og få nogle fede oplevelser, inden man så igen er klar til at hoppe videre på trappen og ud i livet.

Hvem går på ungdomshøjskole?

Mange forskellige går på ungdomshøjskole, alle med hver sin baggrund. Det er nye venner, fede oplevelser, uddannelsesvejledning, studietur. Det er fordybelse! Det er øjen-åbende! Det er mange forskellige ting, i forhold til hvem du er, og hvad du kommer med.

Nogen kommer efter 9. Eller 10. Klasse. Andre kommer fordi de er droppet ud af en ungdomsuddannelse, fordi de er skoletrætte eller de havde valgt forkert. Andre kommer fordi de ikke ved, hvad deres vej er i livet.

Håber det gav et lynhurtigt  gav dig et svar på: Hvad er en ungdomshøjskole. i hvert fald et billede af, hvem vi er og hvad en ungdomshøjskole er.

Hvis du har lyst til at læse mere, så bestil gerne en brochure, og ellers vil vi rigtig gerne invitere dig på en rundvisning – total uforpligtende selvfølgelig ;)

Hvis der skulle være dukket yderlig spørgsmål op i forhold til: hvad er en ungdomshøjskole, så ring endelig på 75 44 50 04, vi svare gerne på alt.

Ungdomshøjskolen ved Ribe | Skole Allé 1 | Vester Vedsted | DK – 6760 Ribe | Tlf. +45 7544 5004 | [email protected]