Du spiser godt på Ungdomshøjskolen

Vores køkken

Vi er ret stolte af vores køkken her på højskolen. Faktisk kan vi med god samvittighed sige, at du her møder et sundt og lækkert køkken i verdensklasse.
Indbydende og velsmagende mad

I køkkenet på ungdomshøjskolen brænder vi for at lave alsidig, sund, velsmagende, farverig og indbydende mad lavet fra bunden. Vi kan ikke lide e-numre, så dem undgår vi så vidt muligt.

Masser af økologi

50 % af vores indkøb er økologiske. Vi går meget op i bæredygtighed, så vi vælger årstidens råvarer og køber kød lokalt, når der er mulighed for det. Madspild begrænser vi så meget som muligt.

Laver maden fra bunden

Vi laver så godt som alting fra bunden bl.a. alt bagværk – både brød og kager, ketchup, mayonnaise, remoulade, ristede løg, iskaffe, barley water, syltning og fermentering. Fermentering er en urgammel super sund konserveringsmetode. Når du spiser fermenteret mad, optager du ikke bare flere vitaminer, dit immunforsvar styrkes også. Mælkesyrebakterierne (som der er masser af i fermenteret mad) er med til at hæmme og dræbe uønskede bakterier. Vi fermenterer blandt andet kombucha og forskellige grøntsager til kraut.

Vi bruger naturen

Sankning: På Ungdomshøjskolen ved Ribe har vi naturen lige uden for døren, så også her henter vi råvarer som for eksempel tang, mælkebøtter, brændenælder, skvalderkål, syrener, hyben, æbler, mirabeller og kveller – og hvad der ellers er tilgængeligt i årstiden. Vi tager måske alle sammen på en efterårstur i skoven og samler svampe under kyndig vejledning, eller tager ud på vaden om vinteren og samler østers med lokal guide

Vegetar, allergi og international inspiration

Er du vegetar, allergiker eller andet, tager vi selvfølgelig hensyn til det. Alle elever er mere end velkomne til at hjælpe til i køkkenet og til at komme med forslag og idéer til nye retter. Vores internationale elever bidrager til at vi prøver nye ting i køkkenet, og har du fødselsdag må du gerne ønske dig noget særligt at spise.

Hyggelige måltider

Hovedmåltiderne serveres i højskolens spisesal mens mellemmåltiderne fås fælles i pejsestuen. Til mellemmåltiderne skal du bruge din egen, medbragte kop.

Faget kokkerier

Som elev på højskolen deltager du i madlavning i faget Kokkerier, hvor du også har mulighed for at tage hygiejnebevis. I køkkenet kan du møde fag som Fastfood fra scratch, Mormormad, Asiatisk mad og Julebagning.

Alle kommer i køkkenet

Alle elever på højskolen kommer i køkkenet i forbindelse med oprydning og opvask, som er en tjans der går på skift mellem kontaktgrupperne. Du kommer sikkert også forbi på et fag eller når du får lyst til at bage en kage – måske i en weekend.

Måltiderne på Ungdomshøjskolen ved Ribe

Morgenmaden klokken 8.30
Består af økologisk mælk og A38, forskellige drys, hjemmebagte grovboller, brød og rugbrød, smørbart, hjemmelavet syltetøj, ost, pålæg og frugtfad. Hjemmelavet ingefærdrik og kombucha (en fermenteret drik), te og kaffe og evt. hjemmelavede juicer og smoothies.

Frokosten klokken 12.30
En alsidig buffet med pålægsfade, æg, fisk, salater, lune retter, brød og vegetarretter.

Eftermiddagsserveringen klokken 16.00
Endnu et mellemmåltid med te og kaffe, iskaffe, brød, kage, frugt eller grønt.

Aftensmaden klokken 17.45
Varm mad bestående af kød, fisk, pasta, ris eller kartofler, flere slags grønsager og salater og evt. brød til. Der bliver serveret nyere, traditionelle og fremmede retter. En gang om ugen serveres vegetarmad.

Aftenserveringen klokken 21.00
Dagens sidste mellemmåltid med kaffe, te, iskaffe, brød, kage, pandekager, koldskål, frugt eller grønt.

Weekenderne
I weekenden serveres en fyldig brunch klokken 10.00, klokken 14.00 er der eftermiddagsservering, varm aftensmad serveres klokken 17.45 og så er der aftenservering klokken 21.00.

 

Vi laver så godt som alting fra bunden, både brød og kager, ketchup, mayonnaise, remoulade, ristede løg, iskaffe, barley water, syltning og fermentering …